Slaap bij honden

Gepubliceerd op 25 november 2024 om 12:56

Wat is kwalitatieve slaap, en hoe kan je dit voor je hond realiseren?

Slaap is een belangrijke factor bij een hond. Kwalitatieve slaap zorgt ervoor dat je hond zijn ervaringen en prikkels kan verwerken. Slaap zorgt ervoor dat je hond zich weer oplaad, zodat hij/zij weer klaar is voor een nieuw avontuur.

Als er ander gedrag is dan normaal of wenselijk, dan breng ik meestal eerst in kaart hoe je hond slaapt. Ik kan uit het slaapgedrag al heel veel informatie halen, die belangrijk is voor het verdere consult. Vaak zien we ook dat het slaapgedrag afwijkend is van wat je hond eigenlijk nodig heeft. 

Wat is dan kwalitatieve slaap?

Honden hebben 16-18 uur slaap nodig, dit doen ze vaak verspreid over de dag, dus niet aan 1 stuk. Het is belangrijk dat je hond een veilige en rustige slaapplaats heeft, het liefste meerdere slaapplaatsen zodat je hond een keuze heeft. Een slaapplaats bij de deur of raam is niet handig, omdat je hond hierdoor steeds alert moet zijn. Een slaapplaats het liefste ook op een tochtvrije en warme plek, zodat je hond zich geborgen voelt.  Ook is het belangrijk dat een hond de ruimte heeft om gestrekt en lang uit te kunnen liggen. Je zal ook merken dat je hond steeds van positie en plek wisselt als die mogelijkheid er is. 

Onze hond vind het heerlijk om te tutten op een fleeshdeken, ook kan ze hiermee een nestje maken. De andere hond vind het fijn om in een bepaalde hoek te slapen van de kamer, en bij de kachel te liggen als het koud is. Door je hond te observeren leer je de slaapbehoeftes van je hond kennen, en wat je hond fijn vind om te kunnen slapen. Ook moet het natuurlijk passend zijn voor jou, mag de hond wel of niet op de bank slapen? En waar verblijft je hond als je van huis bent ( sommige honden genieten ervan als je weg bent en liggen dan heerlijk op de bank)

Doordat je weet wat je hond nodig heeft en hoe je dit kan realiseren in het dagelijkse leven, kan je stap voor stap al heel veel meer rust bereiken voor je hond. Natuurlijk is dit niet in 1 dag bereikt, en vergt dit veel geduld en liefde vanuit de verzorger van de hond. 

Maar ondanks alle aanpassingen in leefstijl en leefomgeving, merk je dat je hond nog niet goed ontspannen slaapt, of niet veel slaapt. Dan kan het zijn dat er op een diepere laag een blokkade aanwezig is.

 

Basisbehoeftes

De basisbehoeftes van een hond zijn eten en drinken, slapen, warmte, geborgenheid en veiligheid.  De eerste weken van een pup zijn zo belangrijk, voor het verdere leven van een hond.  De leefstijl en leefomgeving van waar je pup is geboren en opgegroeid zijn van groot belang hierin. Ook hoe voelde de moederhond zich tijdens de dracht? Zaten er veel pups in de buik? Hoe is de geboorte verlopen? Was de moederhond altijd beschikbaar? Was er voeding genoeg voor alle pups? Was het veilig om op te groeien voor de pups? Is er een situatie geweest die spanning opleverde, of is er niet goed voldaan in de basisbehoeftes van je hond, dan blijft deze situatie of gevoel/onverwerkte emotie achter in het systeem van je hond.

Wat je hond beleeft heeft als pup, of in de eerste maanden, weet je vaak niet. Maar je merkt op langer termijn ander gedrag op bij je hond, of bepaalde gedragingen of spanning die zich in allerlei manieren laat zien. Ook kan het zijn dat je hond steeds terugkerende lichamelijke klachten laat zien, waarvoor je al een dierenarts hebt geraadpleegd. 

 

NEI therapie

 Dit zijn vragen die we kunnen onderzoeken met Neuro emotionele integratie. We kunnen met Nei een stap terug in het verleden van je hond, om zo te onderzoeken waar het allemaal is begonnen. Je hond kan zo alsnog de onverwerkte situatie verwerken, zodat er meer ontspanning komt.  Iedere hond doet dit natuurlijk op zijn of haar tempo, ook afhankelijk van wat je hond heeft meegemaakt in het verleden. Het is ook fijn dat je als verzorger meer inzicht krijgt in de belevingswereld van je hond, zodat je gerichter kan ondersteunen.  Deze tekst is geschreven voor een hond, maar natuurlijk kan dit ook toepasbaar zijn voor andere dieren.